Jag brukar säga att jag är konflikträdd, och många kan nog känna igen sig i att en konflikt upplevs som något negativt och jobbigt. Det finns dock något så motsägelsefullt som en hälsosam konflikt. Men vad är det egentligen?
I ett föräldraskap handlar det om sättet vi hanterar situationen på när vi bestämmer något som våra barn inte håller med om. Alltså alla de där vardagliga situationerna när barnet t.ex. vill stanna uppe senare, äta mer godis, ha mer skärmtid osv. De där situationerna när barnet gärna vill något, men inte nödvändigtvis behöver det.
De situationerna kan lätt leda till en konflikt. Barnet reagerar ofta med besvikelse, ilska och ledsenhet, och den vuxna går då ofta upp i varv och bemöter barnet med ilska och förebråelser (efter att kanske först ha försökt förhandla och vädja till förnuftet, som i stunden inte är tillgängligt hos barnet). Situationen eskalerar snabbt och alla är ledsna och arga efteråt.
Att ”bråka bra” med ditt barn
När ett barn inte får som hen vill och blir arg/ledsen/besviken och detta istället möts med lugn, förståelse och en bibehållen anknytning, samt en vidhållen gräns, så får barnet uttrycka sig och får utlopp för sina starka känslor på ett tryggt sätt. Barnet lär sig att få ha sina känslor, att de går över, och att den trygga vuxna finns där oavsett. Då blir det här en hälsosam konflikt. Med tiden, lite hjälp och övning kommer barnet lära sig andra sätt att uttrycka sina känslor på. Om barnet slåss eller på andra sätt skadar andra personer eller sig själv får du, så gott det går, sätta en gräns för det beteendet, utan att säga nej till känslan och önskningen.
Vilka triggers påverkar dig i konflikterna med barnen?
Att behålla sitt eget lugn i de här konflikterna när barnets känslor svallar är en stor utmaning för i princip alla föräldrar. Det är extra svårt när vi är stressade, trötta, hungriga eller känslomässigt ansträngda på olika sätt. Vi kan förebygga en del av våra starka reaktioner genom att hitta strategier för oss själva för att må bra. När våra känslor börjar storma hänger det dock också ofta ihop med så kallade triggers vilka är som sår eller ärr från vår egen uppväxt som väcks till liv av vissa beteenden som våra barn uppvisar. Om dina föräldrar t.ex. var ganska stränga och inte tillät att du uttryckte din åsikt kan det bli en trigger för dig när ditt barn “inte lyssnar” (alltså lyder) och istället berättar hur hen vill ha det. Eller kanske blev du inte accepterad och mottagen när du var arg som barn, och har idag svårt att uttrycka din ilska på ett konstruktivt sätt. Då kan det vara oerhört påfrestande i de stunder då ditt barn uttrycker sin ilska.
Inget av det här är något du kommer kunna ändra över en natt, men att börja få en medvetenhet kring sig själv och sina egna reaktioner är en bra början. För när vi kan behålla vårt lugn så gör det hela skillnaden i barnets upplevelse av sina egna känslor.
Var snäll mot dig själv på vägen, vi har alla våra triggers och det gör oss inte till dåliga föräldrar eller dåliga personer. Men om vi vill bli de absolut bästa föräldrar vi kan vara, och ge våra barn färre egna triggers i framtiden, så är den här resan inåt väl värd att göra. Hör av dig när du är redo att ta de stegen.
Kram Michaela